Borówka amerykańska Agro Fruits

Naturalna uprawa zdrowej i pożywnej borówki amerykańskiej znanej z wielu właściwości leczniczych i smakowych. Poszukiwana jako składnik diety oraz pyszny dodatek do deserów i ciast.

Borówka wysoka

Borówka wysoka (potocznie amerykańska), krewna naszej jagody, cieszy się ogromną popularnością w USA. To właśnie tam opracowano większość jej odmian. Jednak uprawy na skalę spożywczą prowadzi tylko kilka krajów, w tym Polska, która jest trzecim światowym producentem borówki. Polska borówka jest ceniona ze względu na walory smakowe i zdrowotne.

Wymagania

Wybór żyznej ziemi wielkopolskiej nie jest przypadkiem, bowiem borówka ma bardzo duże wymagania. Wymaga gleby bardzo kwaśnej, a nawadnianie musi się odbywać specjalnie przygotowaną, kwaśną wodą. Sama roślina wytrzymuje mrozy do -25° C jednak wiosenne przymrozki mogą zniszczyć część kwiatów.

Borówki w polskiej kuchni

Owoce borówki przypominają nasze rodzime jagody są jednak dużo większe i słodsze od nich i nie brudzą rąk. Borówki można spożywać na surowo, lub jako dodatek do wypieków i deserów. Gospodynie domowe chętnie przetwarzają je na dżemy i konfitury na krótkie zimowe dni. Borówki można dodać także do dań mięsnych. Borówka amerykańska zdobyła uznanie wśród polskich konsumentów, nie może jej więc zabraknąć na Twoich półkach sklepowych.

Zbiory borówki

Borówka wysoka kwitnie od połowy maja do czerwca, natomiast owoce dojrzewają od początku lipca do końca września. Przeciętnie z jednej odmiany zbiera się owoce przez 2-4 tygodnie po uzyskaniu typowego dla danej odmiany zabarwienia. Owoce dojrzewają nierównomiernie i dlatego należy zbierać je 3-4 razy w kilkudniowych odstępach. Owoce borówki można przetrzymywać w chłodni do kilkunastu dni po zbiorach.

Chętnie odpowiemy na Twoje pytania

Chcesz dowiedzieć się więcej o naszych uprawach? Skontaktuj się z naszym przedstawicielem.

zadzwoń do nas

Błękitny skarb

100 g borówek zawiera

0,7 białka 0,5g tłuszczów 15,3g węglowodanów
15g wapnia 13g fosforu 1g żelaza
1g sodu 81g potasu< 1mg witaminy A
0,03mg tiaminy 0,06mg ryboflawiny 0,5 mg niacyny

Borówka nie bez powodu zyskała miano „błękitnego skarbu”. Osoby ceniące zdrowy styl życia i odżywiania znają jej niesamowite właściwości: borówka przedłuża młodość, obniża ciśnienie oraz zapobiega powstawaniu nowotworów.

Warto wiedzieć o borówce

  • borówka wykazuje bardzo duże właściwości antyoksydacyjne, które oddalają ryzyko wystąpienia nowotworu w organizmie
  • zawarte w borówce enzymy i substancje biologicznie czynne obniżają poziom cholesterolu i oczyszczają naczynia krwionośne
  • borówkę określa się również mianem eliksiru młodości – zawarte w niej substancje zwiększają sprawność ruchową i umysłową
  • spożywanie borówki poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i obniża poziom stresu
  • owoce borówki przyspieszają regenerację komórek nerwowych
  • borówki opóźniają procesy starzenia oraz poprawiają wygląd skóry